X

Interesse in mijn Shopify diensten?
Neem vrijblijvend contact op

Shopify Inbox, chatten met handige statistieken en mogelijkheden

Lees je in mijn artikelen over dingen waarover je een persoonlijk advies zou willen m.b.t. jouw webshop of plannen daartoe? Zijn er onderdelen die voor jou specifiek gemaakt zouden moeten worden? Heb je het idee dat mijn input jouw webshop kan helpen? Neem dan gerust contact op met mij, dan bekijken we samen wat Studio Wassink zou kunnen doen om je te helpen.

0630155506
stefan@studiowassink.nl

Door: Stefan Wassink @StudioWassink || Publicatie: oktober 21 || Onderwerp: Shopify

Shopify Inbox App

Er zijn veel apps voor Shopify die je kunt gebruiken om met je bezoekers te chatten. Het gros daarvan komt qua functionaliteiten overeen, maar de een kost tientallen euro’s per maand en een ander is gratis tot aan 3 accounts.

Shopify heeft nu zelf een chat-app ontwikkeld die lijkt te zijn voortgekomen uit een eerdere poging om de online communicatie te stimuleren. Dat werd destijds geen succes door een verkeerde insteek en technische tekortkomingen, maar ze lijken daarvan geleerd te hebben.

Omdat deze nieuwe specifieke app/tool van Shopify zelf komt en zonder extra kosten kan worden ingezet, is die de moeite waard om er eens in te duiken.

Shopify Inbox App

Waarom een chat mogelijkheid instellen

Je moet bereid zijn om zeer flexibel om te gaan met een planning

Is een chatfunctie iets waardoor je verkopen stijgen? In het algemeen is het antwoord “ja”. Dat is mij gebleken uit gesprekken met mijn klanten en uit het lezen van klantreviews die dit specifiek aanstippen als reden voor de aankoop. Maar is het dus ook voor iedere shop een must? Nee, dat niet.

Een chat kost je namelijk veel tijd en je kunt maar beter snel antwoorden paraat hebben op vragen over alle aspecten van je producten. Een chat kan op ieder moment binnenkomen en als je graag met een vaste planning werkt, zal deze functie je dwars gaan zitten. Je moet bereid zijn om zeer flexibel om te gaan met een planning en je moet leren hoe je efficiënt omgaat met de chat zonder de bezoekers het idee te geven dat ze op moeten schieten met hun vraag.

Het is sowieso aan te raden om de chat slechts een beperkt urenblok open te zetten, anders kun je ze om de gekste tijden verwachten. Het is voor een bezoeker namelijk irritanter om zonder kenbare reden geen antwoord te krijgen, dan dat die leest dat de chat op dat moment tijdelijk niet open staat.

Als je er tijd voor kunt vrijmaken en het grootste deel van de vragen die je kunt verwachten kunt beantwoorden, kan het zeker leiden tot meer en vooral ook duurdere aankopen. Een speldje van 2,99 zal bij de bezoeker niet veel onzekerheid oproepen, maar een speciale shampoo van 39,99 per fles kan wel rekenen op vragen over de werking en toepassing ervan.

Als je dus de mankracht, kennis en flexibele planning hebt om dit te faciliteren, raad ik je aan om het te doen.

Shopify Inbox App

Voordelen van de Shopify inbox integratie

Aan de hand van deze gegeven kun je dus sturen en hopelijk ook complimenten uitdelen aan jezelf en de mensen om je heen

Als Shopify een app maakt voor Shopify, kun je er wel van uitgaan dat ze kennis hebben van en toegang tot de nodige functionaliteiten. In eerdere jaren was men niet zo te spreken over die Shopify eigen apps, omdat ze vaak op technisch vlak tekort schoten, maar ik merk dat de laatste tijd de kwaliteit flink is opgeschroefd.

Ik heb voor mezelf niet een echt draaiende webshop, want mijn werk is het ontwikkelen en onderhouden van webshops voor anderen, maar daarbij hoort natuurlijk wel het ontdekken en gebruiken van de mogelijkheden in mijn demo webshop. En daarbij zag ik al snel een aantal dingen die iemands zakelijke leven heel wat makkelijker kunnen maken.

Zo kun je direct aan de slag met een aantal tijdbesparende opties met de ingebouwde FAQ en de automatische antwoorden in het chatvenster. Veel vragen zijn nogal algemeen, zoals die over levertijden, retourregels en verzendkosten. Die onderwerpen kun je direct als klikbare opties weergeven, waarop een vooraf ingesteld antwoord verschijnt dat jij dus niet steeds hoeft te herhalen.

Een tweede fijne optie is dat jij zelf direct, binnen de chat, relevante andere producten kunt zoeken en die sturen naar de bezoeker via de chat. Als die bezoeker dus wel bij het gezochte sóórt product aankwam, maar een beter passende optie miste, kun je die direct als voorstel doorsturen.

Nummer 3 is het direct opvragen van iemands orderstatus. Als een besteld product een wat langere levertijd heeft, dan weet je al dat je klant soms wat zenuwachtig wordt en zich afvraagt in welk stadium de verzending is. Door het bestelnummer in te voeren kan de klant de huidige status meteen uit het systeem opvragen.

Een vierde optie is, dat de chat de belangrijke gegevens bijhoudt. Hij houdt niet alleen bij hoeveel chats er binnenkwamen, maar ook de reactietijd erop en nog belangrijker, de conversies die na een chat volgden. Zo kun je dus zien wat de resultaten zijn als je iemand na een vraag helpt of, als je personeel hebt, wat jullie gezamenlijke resultaten van de chat zijn voor de verkoop. Aan de hand van deze gegeven kun je dus sturen en hopelijk ook complimenten uitdelen aan jezelf en de mensen om je heen.

Shopify Inbox App

De nadelen

Ik moet vóór ik chatten mijn naam en emailadres opgeven

Er viel me meteen wat op toen ik chats ging uitproberen. Ik moet vóór ik kan chatten mijn naam en emailadres opgeven. Dat kan een struikelblok zijn voor iemand die voor de koop nog even snel een vraag wil stellen. Er is namelijk geen optie om te kiezen voor een anonieme chat. Echter hebben vele andere chat apps binnen Shopify ook deze eis. Maar "Ieder nadeel heb zijn voordeel", in dit geval dat men later verder kan met een eerdere chat en jullie beiden kunnen zien wat er afgesproken was.

Conclusie

Deze chatfunctie lijkt mij een voor vele webshops een toegevoegde waarde

De chatfunctie is als gezegd de herstart van een eerdere, toen niet zo succesvolle optie, die Shopify nu nieuw heeft opgezet en voorzien van de juiste feature-set. Het werkt snel, biedt mogelijkheden om tijdverspilling te voorkomen en heeft de potentie om het aantal verkopen te verhogen, mits de chatter aan de webshop zijde de juiste kennis en klantvriendelijkheid bezit. Dat van de bezoeker meteen een registratie wordt geëist is echter een rem daarop, maar biedt nadien wel weer een eigen voordeeltje.

Deze chatfunctie lijkt mij voor vele webshops van toegevoegde waarde. Ik zou zelf wel even in de welkomsttekst uitleggen dat je de gegevens bewaart om de bezoekers later ook nog goed van dienst te kunnen zijn.

Shopify Inbox App