Product
Custom webshop module

Platform
Shopify

Werkzaamheden

Design elementen met Shopify WYSIWYG

Shopify Modules

Waarom eigen modulen in plaats van Apps

Als je een kijkje neemt in de AppStore van Shopify, dan zie je dat voor bijna elk doel wel een app te koop is. Gegeven het feit dat het Shopify-systeem vrij algemeen is opgezet, zodat iedere soort handel uit de voeten kan met dit Webshop SaaS-pakket, hebben de makers een prima keuze gemaakt door ontwikkelaars de vrije hand te geven in de programmering.

Dit lokt logischerwijs de vraag uit “waarom zou je dan eigen modulen willen hebben”, maar een logisch antwoord daarop is er ook. Want in een webshop draait alles om aanpasbaarheid, snelheid en gebruiksvriendelijkheid en hoe meer je zelf de touwtjes in handen hebt des te beter kun je dat sturen.

De snelheid van je website wordt grotendeels bepaald door het aantal bestanden dat een pagina moet inladen voor deze weergegeven wordt, alsmede de efficiëntie waarmee die bestanden zijn opgemaakt. Standaard zijn er de Stylesheet (CSS/SCSS/SASS) en de pagina zelf (HTML/PHP, in Shopify zit deze code in een LIQUID opbouw). In de pagina kun je ook externe bestanden oproepen zoals een JavaScript-opzet die een module aanstuurt. Wat browser en zoekmachines graag zien, is dat je de externe scripts zoveel mogelijk in één bestand verwerkt zodat het er zo min mogelijk zijn. Ze mogen daarom best zeer uitgebreid zijn. Maar als je een app installeert zal die in 90% van de gevallen ook een aantal eigen bestanden introduceren, vaak weer met eigen Stylesheet en eigen Script-bestanden in plaats van die in je reeds bestaande opbouw te verwerken. Het is vanwege de constructie logisch dat dit zo gaat, maar natuurlijk niet bevorderlijk voor de opbouw.

In het begin installeer je 1 of 2 apps omdat je dan snel online kunt en dan valt het nog wel mee. Maar vervolgens kom je erachter dat nóg een optie is die beter kan en dat ook daar een app voor is en na 6 maanden heb je zo 10+ apps geïnstalleerd en moet de browser 15+ onderdelen laden alvorens je bezoeker een product kan zien. Als ik zo’n shop door de indexering van Google haal, zie ik daarom niet meer de scores die jij ook graag ziet en komen de scripts voor al die apps al snel naar voren als de boosdoeners.

Dit was voor mij dan ook reden om te kijken naar het zelf opzetten van een aantal app-opties binnen de webshops. Niet allemaal als losse documenten, maar als één geheel met duidelijke omkaderingen voor aanpassingen. Zelf maak ik 1 Stylesheet aan en 1 Scriptbestand en die koppel ik aan je thema, zodat er een connectie is. Op deze manier zijn er maar 2 extra bestanden en die hou ik netjes apart van het hoofdthema, zodat er bij een update zo min mogelijk per ongeluk overschreven of verwijderd kan worden.

De voordelen zijn vervolgens:

  • Sneller laden en vlottere werking.
  • Geheel in stijl met je huidige webshop te maken.
  • Optie om deze modulen in de toekomst naar wens aan te passen of uit te breiden.
  • Er kan meer gebruik gemaakt worden van jouw specifieke shopdata.

Het gaat dus wel in het begin even wat meer kosten dan het aanschaffen van een app, maar apps gebruik je vaak jarenlang, zodat de maandelijkse kosten flink zullen oplopen. En dat naast het verlies in overzicht en snelheid. Al met al een kostbare keus.

Ik heb een opsomming van het proces hier staan, plus een aantal voorbeelden van modules die ik reeds heb opgezet in mijn portfolio. Als je vragen hebt of graag een vrijblijvend overleg wil inplannen, kun je contact met mij opnemen. Ik hoor graag wat je zoekt, zodat we samen een mooie oplossing kunnen vinden.

Voor meer over mijn module diensten klik hier

Technieken

Liquid Code

Voor het instellen van de onderdelen die je kunt aanpassen

HTML5

Voor het opzetten van de schil en hoofdzakelijke onderdelen

CSS

Voor de positionering die ook met de liquid aangepast kan worden

CONCEPTING

Voor het opzetten van de juiste wireframes

Designs

Als voorbeelden van het resultaat