Product
Dynamische martketing design

Klant
Douglas

Werkzaamheden
Design en realisatie van marketing uitingen

Case Study

DETAILS Douglas

~ 130 winkels
Online shop

SOFTWARE

After Effects
Photoshop
Sublime

Vanaf

SEPTEMBER 2018

Dynamische Marketing/

Douglas

Douglas wilde graag wat vernieuwingen met de online marketing en dus ook wat meer dynamische content op verschillende kanalen zoals de webshop, Instagram, de externe banners en meer. Ik ben ingehuurd om onderdeel uit te maken van een team dat dit voor hen verzorgt en zodoende heb ik voor al deze platformen animaties opgezet in After Effects, Photoshop en ook HTML5 en CSS3. Er zijn vele acties die Douglas graag promoot en overal en omdat er oog is voor de kwaliteit van de boodschap moet alles zijn eigen set aan animaties en designs hebben.

Ik ben hierin dus een onderdeel van een groter team waar ik vooral de complexere animaties oppak. Deels werkend met aangeleverde design en deels het eerst maken van mijn eigen creaties om die dan om te zetten is een goede omschrijving van mijn taak binnen dit team. Naast deze verantwoordelijkheden wordt er ook naar mij gekeken om binnen deze bewegende beelden de juiste input te leveren. Dit gaat vooral over de limitaties en vooral de trucs om die te omzeilen zonder dat dit de productie nadelig zal beïnvloeden.

De echte truc bij het maken van deze geanimeerde content voor web en app is om het aan de ene kant kwalitatief te doen ogen, maar aan de andere kant een flinke optimalisatieslag te slaan. De verschillende platformen waar deze op getoond moeten worden hebben allen hun eigen limitaties en dus ‘regels’ om aan te voldoen bij het aanleveren van de content. Mogelijk nog wel meer werk en kennis zit hem in het optimaliseren van iedere KB in zo’n bestand dan in het ontwerpen ervan en het is die samenwerking die het zo leuk maakt voor mij als designer en developer. Het heeft alle aspecten nodig van deze kennis en het enthousiasme over de eindresultaten bij de klant is genieten.

www.douglas.nl

Materiaal eigendom van Douglas

Technieken

Design

De uitingen worden soms aangeleverd, maar ook door mij voorzien van een design

After Effects

Het animeren doe ik in dit professionele pakket dat veel gebruikt wordt voor motion graphics

E-commerce

De boodschap moet uiteindelijk aanzetten tot verkoop en dus neem ik dit mee in de uitingen

front-end dev

Het opzetten van de HTML5 en CSS3 banners

Optimalisatie

Iedere animatie voor het web moet flink geoptimaliseerd worden zonder teveel kwaliteit in te leveren

Timalux Shopify Webhop banner

Design voor dynamiek

Denken in beweging en de spanningsboog

Je hebt wel de basisprincipes nodig om voor animaties een opzet te maken, maar je moet nu over de tijd die je hebt een spanningsboog in de gaten houden. Je kunt t.o.v. een statische afbeelding nu een sfeer neerzetten die een opbouw en eventueel een afbouw weer heeft.

Je werkt dus naar een bepaalde insteek toe i.p.v. dat je er al meteen alles in stopt. Het mooie is dat dit veel meer opties biedt om de aandacht te pakken en om de elementen meer aandacht te gunnen omdat het elkaar op kan volgen of het beeld zich steeds meer kan uitbreiden.

Optimalisatie

Design en animeren is leuk, maar moet wel binnen strenge grenzen

Het ‘lastige’ is, je gaat meerdere beelden gaat opzetten i.p.v. 1 geheel. Wanneer de animatie voor het web is, krijg je te maken met een heel proces om dit in goede banen te leiden en het is een mix van doordacht design en slimme trucs die een goede motion graphic maken.

Er zijn een aantal onderdelen die je buiten beschouwing moet houden en soms kun je een stilstaand beeld toch een gevoel van dynamiek geven. Het is een leuk ‘spel’ als dit je ligt om een mooie animatie te maken die tegelijk voldoet aan de strenge eisen voor online gebruik.

After Effects

Het programma voor het maken van motion graphics

Binnen het Adobe pakket zijn er 2 programma’s die met video en motion te maken hebben. Als je voor de Marketing aan de slag gaat, met dan vooral het animeren van tekst en afbeeldingen komt je uit op After Effects. Omdat het onderdeel is van een groter geheel kan het goed overweg met bijv. Photoshop documenten, dat ook van Adobe is.

Binnen het programma zet ik alle animaties klaar. Vaak voor een animatie van 10 seconden al in meerdere composities die samen een geheel vormen zodat er gemakkelijker aanpassingen en toevoegingen verwerkt kunnen worden na feedback of bij vernieuwing van een bestaand project.

Instagram Stories

Instagram is HET medium om de mensen te bereiken

Instagram is enorm populair bij zowel de jongere als het volwassen publiek. De visuele insteek van alles wat er gepost wordt nodigt mooie beelden en animaties uit. Omdat de schermen in de telefoons zo’n hoge kwaliteit hebben zie je ook echt de details en zorgvuldigheid terug in de afbeeldingen en animaties/video’s.

Met de Story optie kun je met 1 of meerdere beelden een full-screen ervaring starten en dus ook meer aandacht opeisen van de kijker. Hierbij hoef je veel minder aandacht te schenken aan de optimalisatie en kun je vooral je creativiteit er helemaal in kwijt. De opties om er ook links achter te zetten en meer interactie uit te nodigen maken dit een heerlijk platform om mee te werken.