Waarom de keuze om designer te zijn en ontwikkelaar te worden?

Ik begon mijn carrière als grafisch designer. Mijn opleiding omvat onder meer diploma’s met betrekking tot User Experience en User Interface Design, twee aparte functies. Dat vind ik leuk werk en ik kan er nog steeds helemaal in opgaan wanneer ik een webdesign start. Om zo’n design met iedere aanpassing meer tot leven te zien komen, uit te zien groeien tot een sterke visuele layout, vind ik prachtig.

"dan moest ik daarvoor als designer toch bij een ontwikkelaar aankloppen"

En dat werk inbouwen in een “standaard webpagina” was destijds al onderdeel van het opleidingspakket, maar ik wilde er méér mee kunnen doen. Als er namelijk wat meer geavanceerde mogelijkheden gewenst werden, dan moest ik daarvoor als designer toch bij een ontwikkelaar aankloppen. Het leek me daarom steeds al interessant om ook dát zelf te kunnen.

Om die reden ben ik mij gaan verdiepen in de vereiste verdergaande kennis van coderen. Allereerst om er achter te komen of ik er wel voldoende affiniteit mee heb. Het vergt namelijk een ander denkpatroon dan dat van de designer. Wel is het zo dat beide deskundigen van elkaar afhankelijk zijn om tot een compleet product te kunnen komen, zodat enige overlappende kennis van elkaars werk daarom al gewenst is, maar als ik méér met hen kon meedenken zou dat mijn overleg met ontwikkelaars veel eenvoudiger maken. Dus eigenlijk kon ik er alleen maar bij winnen als ik daarvoor koos.

Die gedachte werd definitief toen mij gevraagd werd om een webshop te realiseren die ik zelf vanaf de grond mocht opbouwen en die kans pakte ik direct met beide handen aan. Ik wilde niet meer alleen de codes begrijpen, ik wilde ze ook zelf ontwikkelen. Naast het design- werk ging ik dus ook het front-end werk voor mijn rekening nemen.

"Mijn platform was Shopify, waarbinnen ik vergaand HTML, CSS en LIQUID ging bewerken"

Ik geloofde er in dat ik dit in enkele maanden zou kunnen leren. Mijn platform was Shopify, waarbinnen ik vergaand HTML, CSS en LIQUID ging bewerken. Het werden weliswaar lange weken, in de zin van het aantal uren dat ik maakte, vóór alles samen kwam, maar het voelde niet zo lang. Ik kookte alleen nog in het weekend zelf, door de week at ik op de zaak tussen het werk door. Ik zocht me een weg door allerlei internet-lesstof, probeerde van alles uit en liet het systeem af en toe crashen en bouwde het dan weer op. Uiteindelijk leidde dit tot een volledig werkende webshop met mijn eigen design en een aantal zelfgemaakte functionaliteiten.

Het voelde geweldig om het niet alleen zelf te bedenken en vorm te geven, maar om het vervolgens ook zelf te realiseren. Al doende was er bij mij een nieuw enthousiasme ontstaan en dat ben ik gaan invullen door me, naast mijn normale werk, continue verder te verdiepen in die nieuwe vaardigheden. Momenteel ben ik JavaScript aan het leren. Mijn eerste productie-script staat inmiddels al een tijdlang online en wordt dagelijks gebruikt door de bezoekers van timalux.nl.

Ik merk ook goed dat mijn (potentiële) klanten deze ontwikkeling waarderen, zodat ik mezelf ook steeds interresanter maak voor meer soorten opdrachten. Wat mij betreft ben ik dus maar net begonnen...